Brugwachtershuisje Maarssendorp
22370
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22370,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Brugwachtershuisje Maarssendorp

Het brugwachtershuisje wordt ingezet als etalage voor de kunst en cultuur in de Stichtse Vecht.
Heeft u ook een idee? Laat het ons weten via een mailtje aan de cultuurmakelaar

Openingstijden:

Woensdag 10 – 13 uur: Energieloket van Duurzame Vecht

Vrijdag 10 – 16 uur: Spreekuur Cultuurmakelaar Stichtse Vecht

Activiteiten:

Houd onze social media in de gaten (Facebook en Instagram) of kijk op de posters achter het raam…

Sinds april 2023 heeft de cultuurmakelaar (werkzaam onder de vlag van de Stichting Vechtsnoer) het tijdelijk (antikraak-)beheer over het brugwachtershuisje naast de Evert Stokbrug in Maarssendorp.

 

In het huisje heeft hij een toerist-informatiepunt gemaakt met reclame voor ons erfgoed en de culturele activiteiten in de Vechtstreek en een mini-theatertje. Zo wordt de lokatie ingezet als ‘kunst en cultuur-etalage’.

 

Deze invulling mag op veel enthousiasme rekenen van nagenoeg iedereen die langs het huisje komt.

Wat ons betreft zetten we in 2024 het huidige gebruik voort. Dat betekent dat we meer kleinschalige optredens en exposities gaan organiseren. We gaan hierin mee met de activiteiten die in Maarssen(dorp) en omgeving worden georganiseerd.

Daarnaast zetten we ook de toerist-informatie voort. In de winter verwachten wij minder toeristen, maar ook de lokale bevolking weet de poster-wand ondertussen te vinden. Tot nu toe zetten wij regelmatig een kast buiten met folders en posters, met het slechtere weer blijft de kast binnen en moeten we nadenken over de ruimte binnen (maar die is niet vrij toegankelijk) of een manier om van binnen naar buiten te communiceren.

 

We zijn in gesprek met RTV Stichtse Vecht om het mede-gebruik te intensiveren. Een van de ruimtes boven wordt ingericht als podcast-studio waar onder andere RTV Stichtse Vecht, maar ook bijvoorbeeld studenten van de school voor journalistiek opnames kunnen maken. Die wij uit kunnen zenden via de kanalen van RTV en onze eigen (social) media.

 

De kleinste ruimte boven in het huisje is ingericht als ‘kantoor van de brugwachter’. Hierin hangen kaarten, foto’s en verhalen over het verleden van de Vecht, de brug en de culturele instellingen in de Vechtstreek. Deze ruimte is ook te boeken als ‘escape-room’: de bezoekers moeten een aantal puzzels oplossen om een ramp te voorkomen. Zo vertellen wij ook op deze ludieke wijze het verhaal van ons cultureel erfgoed.

 

De escaperoom is voor maximaal 2 personen en is te boeken via cultuurmakelaar@vecht.nl

  • De kosten zijn €10,- voor een half uur spelen.

 

En er zijn plannen om het brugwachtershuisje te gaan gebruiken als ontmoetingsplek in het dorp. Dat kan in verschillende vormen: een aanschuif-tafel, een schaakbord of een plek voor taalcursussen voor nieuwkomers. De cultuurmakelaar probeert aan al deze dingen een kunst- en cultuurhaakje te verbinden.

 

Heeft u ook een goed idee of een mooi plan? Neem contact op met de cultuurmakelaar!

Volg ons op Facebook, Instagram of kijk op ons Youtube-kanaal