Aangeslotenen
21679
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21679,bridge-core-2.0.3,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Aangeslotenen

Aangesloten bij Vechtsnoer zijn musea, bezienswaardigheden, archieven en bibliotheken, historische kringen en andere betrokken organisaties. Bekijk de volledige lijst van aangesloten met alle relevante informatie. Op de kaart zijn de locaties aangegeven.

Musea:

Het Vechtstreekmuseum heeft een vaste collectie die het verhaal vertelt van de rijke historie van de Vechtstreek. Er zijn ieder jaar bijzondere wisseltentoonstellingen.
Het museum is gevestigd in het voormalige buitenplaatsje Silverstein, naast het statige Goudestein aan de Vecht.

Adres: Diependaalsedijk 19b Maarssen (park Goudestein)

Openingstijden:

Van 1 maart t/m 28 april:
woensdag t/m zondag van 13:30 – 16:30 uur

Van 1 mei t/m 29 september
woensdag t/m zondag van 11:00-17:00 uur

Van 2 oktober t/m 31 december
woensdag t/m zondag van 13:30 – 16:30 uur

Buiten de reguliere openingstijden is het museum ook open voor groepsarrangementen op afgesproken tijdstippen.

 

Entree: Vanaf € 3,50 (jongeren) tot € 7,- (volwassenen) Museumjaarkaart: gratis

www.vechtstreekmuseum.nl

Slot Zuylen

Slot Zuylen is een middeleeuws kasteel dat in de 18de eeuw tot buitenplaats is verbouwd. In de schitterend ingerichte kamers waant u zich eeuwen terug in de tijd. Het kasteel is alleen met een gids toegankelijk. Ook het park bij het kasteel is zeer de moeite waard. In het kasteel is een theeschenkerij met terras aan het water.

1 november – 1 april:     zaterdag en zondag    11.00u – 17.00u
1 april – 1 november:     dinsdag t/m zondag    11.00u – 17.00u

Start reguliere rondleidingen:     11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 uur

 

Let op! Er zijn soms afwijkende tijden en themarondleidingen. Kijk altijd eerst op de website!

Entree:
Volwassenen: € 13,00
Kinderen (4 t/m 15): € 6,75
Groep vanaf 15 personen*: € 11,00 p.p. volwassene, € 5,25 p.p. kind
CJP/studenten/U-pas: € 10,00
BankGiroLoterij VIP-kaart: € 10,00
Museumkaart: gratis
Kasteeltuin/buitenmuseum: volwassenen € 3,50 / kinderen t/m 15 gratis
Tuinrondleiding: € 6,75
Vereniging Rembrandt gratis
Vrienden van Slot Zuylen gratis
ICOM-kaart gratis

www.slotzuylen.nl

Vechtstreekmuseum

Streekmuseum Vredegoed

In de voormalige loopstal van de monumentale boerderij Vredegoed bevindt zich een unieke verzameling van authentieke boeren- en plattelandsvoorwerpen die het leven op het land en in de dorpjes van deze veenstreek rond 1900 weergeven. Een bezoek aan het museum kan gecombineerd worden met een begeleide natuurtocht in de directe omgeving.

Adres:
Heuvellaan 7 Tienhoven/Oud Maarssseveen

Openingstijden:
April t/m oktober op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13-17 uur. Verder op afspraak.

Entree:

Volwassenen: € 4,00 per persoon
Kinderen t/m 6 jaar : gratis
Kinderen van 7 t/m 12 jaar: € 3,00 per persoon
(Museum jaarkaart helaas niet geldig)
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers

www.vredegoed.nl

Kasteel Loenersloot

Kasteel Loenersloot is een 13de eeuws kasteel aan de oever van de Angstel. Het is eigendom van Stichting Utrechts Landschap en is recentelijk geheel gerestaureerd. In de periode mei t/m september is het kasteel op donderdag en zaterdag na reservering te bezichtigen. Het park is ook hersteld en open voor het publiek.

Adres:
Rijksstraatweg 211 Loenersloot

www.utrechtslandschap.nl/loenersloot

Kasteelmuseum Sypesteyn

Kasteelmuseum Sypesteyn is begin 20ste eeuw met historische bouwmaterialen gebouwd door jonkheer Catharinus Van Sypesteyn als herbouw van het vermeende stamslot van de familie. Hij woonde er niet, maar vulde het met tal van verzamelingen antiquiteiten, wapens, Loosdrechts porselein, schilderijen etc. Het museum kan met een gids bezocht worden. In het park zijn regelmatig beeldententoonstellingen.

Openingstijden:
V.a. 1 mei: dagelijks (behalve maandag) rondleidingen om 13.00 en 15.00 uur

Adres:
Nieuw Loosdrechtsedijk 150 Loosdrecht

Entree:
€ 8,-
8-15jaar; €  5,-
entree park: € 2,50

www.sypesteyn.nl

Schaatsmuseum

Het Schaatsmuseum in Tienhoven neemt u terug in de tijd. Het toont u ontwikkelingen van het schaatsen, van de  eerste ijsglijders tot aan de nieuwste klapschaatsen.
Vrijwilligers vertellen u er alles over. Bezoek op afspraak of in samenhang met een arrangement met cafe Het Olde Regthuys.

Adres: Laan van Niftarlake 49 Tienhoven

Afspraak maken: 0346-281789 of schaatsmuseum@hetolderegthuys.nl

Museum Weesp

Op de tweede verdieping van het schitterende Weesper stadhuis vindt u Museum Weesp. Het museum neemt je mee in de verhalen van de stad en haar bewoners, van de vroegste nederzetting uit de IJzertijd tot nu. Bewonder het eerste porselein van Nederland, leer hoe chocolade gemaakt wordt en ontdek waarom de Weesper jenever favoriet was bij de VOC.

Naast tentoonstellingen organiseert Museum Weesp activiteiten binnen en buiten de muren van het museum.

Kijk voor alle informatie op www.museumweesp.nl

Buitenplaats Doornburgh

De priorij van Doornburgh heeft onder de nieuwe eigenaar Meyer Bergmann Erfgoedontwikkeling een nieuwe functie als Centrum voor Kunst en Wetenschap. Bijzondere tentoonstellingen zijn gekoppeld aan concerten, lezingen en forumdiscussies. In de voormalige refter huist restaurant DeZusters, met terras rondom de schitterende binnentuin. Kijk voor het hele programma en openignstijden op www.buitenplaatsdoornburgh.nl

Bezienswaardigheden:

Korenmolen De Hoop

Korenmolen de Hoop ligt direct aan de Vecht in het historische Loenen. De molen maalt elke zaterdag. Vrijwilligers leiden u graag rond. Vanaf de molen heeft u een schitterend uitzicht over de Vecht en de Loosdrechtse plassen. Er is ook een ontvangstruimte waar u wat kunt drinken, meelproducten kunt kopen en informatie over de regio en Het Utrechts Landschap (eigenaar van de molen) kunt verkrijgen.

Adres: Dorpsstraat 106 Loenen aan de Vecht

Openingstijden: Elke zaterdag van 11 tot 17 uur

www.molenloenen.nl

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s Graveland biedt voor jong en oud veel mogelijkheden om actief de natuur van de Gooi en Vechtstreek te ontdekken.

De interactieve tentoonstelling ‘Gooi en Vechtstreek overal anders’ laat de bezoeker de landschappen, planten en dieren en de rijke geschiedenis zien en beleven. Niet alleen boeiend voor volwassenen maar ook heel leuk voor kinderen. Er zijn diverse spellen en quizzen te doen, er worden buitenactiviteiten georganiseerd en er is een grote maquette van de streek met beeld en geluid te bewonderen. Van hier uit zijn er prachtige wandelingen te maken, even bijkomen voor wat lekkers te eten of te drinken kan bij het ernaast gelegen restaurant Brambergen met veel speelfaciliteiten voor de jeugd.

Openingstijden:
Maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00

 

www.natuurmonumenten.nl

Korenmolen De Vriendschap

Korenmolen De Vriendschap is een prachtige oude windmolen die in Weesp aan de oever van de Vecht ligt. De molen is bij voldoende wind enkele dagen in de week als ambachtelijke korenmolen in bedrijf. Iedere zaterdag is hij gratis te bezoeken en is ook de ruim gesorteerde molenwinkel geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
Op de molen worden met behulp van windkracht op ambachtelijke wijze verschillende ecologische granen verwerkt tot meel, vlokken en mixen. Die worden niet alleen aan bakkers, restaurants en biologische winkels verkocht, ze zijn ook verkrijgbaar in de gezellige molenwinkel. Daarnaast zijn er veel andere producten in de winkel verkrijgbaar.

 

 

www.weesperwieken.nl

C-Fort Maarsseveen

Fort Maarsseveen is in 1880-’82 gebouwd in het kader van de Nieuwe HJollandse Waterlinie. Het heeft de afgelopen jaren een nieuwe, culturele invulling gekregen.

U bent van harte welkom op het fort, het is iedere zondag open van 14.00 tot 17.00 uur en iedere vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur is de cultuurmakelaar aanwezig. Op die dagen kunt u bij ons terecht voor een lekkere kop koffie. En natuurlijk voor een rondje door, over en om het fort.

fortmaarsseveen.nl

Archief/bibliotheek

Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Het RHCVV is een samenwerkingsverband op archiefgebied tussen de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht in de provincie Utrecht. Het archief is een van de modernste van Nederland en bezit ruim 3 kilometer unieke collecties aan archieven, historische bibliotheek, documentatie, beeldmateriaal, audiovisueel materiaal en genealogische bronnen Er zijn altijd wisselexposities die gratis toegankelijk zijn.

Adres:
Schepersweg 6e Breukelen

Openingstijden: Dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00-16.00 uur.

www.rhcvechtenvenen.nl

Regionale bibliotheek Angstel, Vecht en Venen

De Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen (AVV) is de centrale toegangspoort tot informatie en cultuur en wordt fysiek en virtueel vormgegeven in innovatieve, goed bereikbare en voor iedereen toegankelijke voorzieningen voor informatie, educatie, cultuur en ontmoeting.

Vestigingen:
Maarssen-Dorp: Harmonieplein 2
Maarsenbroek: Bisonspoor 237-01
Loenen: Doude van Troostwijkplein 47
Breukelen: Schepersweg 6c

info@bibliotheekavv.nl
www.bibliotheekavv.nl

Historische Kringen

H.K. Maarssen

De Historische Kring Maarssen is opgericht in 1972 en heeft tot doel de belangstelling te wekken voor de geschiedenis van Maarssen. Ook streeft de Kring naar het behoud van cultuurhistorische waarden in het gebied. Drie tot vier keer per jaar geeft de Kring een tijdschrift uit. Er worden diverse lezingen en excursies georgansieerd en er wordt een archief bijgehouden. Lidmaatschap kost € 14,-.

Bezoekadres: Diependaalsedijk 19a

www.historischekringmaarssen.nl

H.K. Breukelen

H.K. Loenen

De HK Loenen is een actieve historische kring met als werkgebied de voormalige gemeente Loenen: Loenen aan de Vecht, Vreeland, Nigtevecht, Nieuwersluis en Loenersloot. Zij geeft twee keer per jaar het tijdschrift De Vechtkroniek uit en organiseert jaarlijks diverse lezingen en excursies. De werkruimte met bibliotheek en computer met beeldmateriaal van de HKGL bevindt zich in CSV Ridderhof te Vreeland. Deze is na afspraak te bezoeken.

www.hkloenen.nl

Oudheidkundig Genootschap Niftarlake

Oudheidkundig Genootschap Niftarlake is opgericht in 1912 met als doel ‘het opwekken van de belangstelling voor de geschiedenis en oudheden van de gouw Niftarlake (gebied tussen Utrecht en Muiden)’. Zij geeft ieder jaar een Jaarboek uit en organiseert vele excursies en lezingen. Lidmaatschap is € 15,- per jaar.

Secretariaat:
Straatweg 160 Breukelen
0346- 550 872

www.niftarlake.com

Organisaties:

Ridderhofstad Gunterstein

Ridderhofstad Gunterstein dateert uit 1680 en is het derde kasteel op deze locatie. Het park is grotendeels openbaar toegankelijk. De stichting is actief betrokken bij diverse Vechtstreek-aangelegenheden waaronder het Vechtsnoer.

Vechtplassencommissie

De Stichting Commissie voor de Vecht en het Oostelijk en Westelijk Plassengebied is in 1936 opgericht en stelt zich ten doel de culturele, landschappelijke en natuurwaarden van het gebied van de Vecht en de Oostelijke en Westelijke plassen te behouden en te versterken. De Stichting kent twee geledingen die zich daarvoor sterk maken:
de Vechtplassencommissie (als denktank) en de Vrienden van de Vecht (als steunpilaar in het veld).
Binnen de VPC zijn vier werkcomite’s actief:
1. Ruimtelijke Ordening (Regelgeving & Bestuur)
2. Natuur & Milieu (Ecologie & Hydrologie)
3. Landschap (Agrarische sector & Tuin- & Landschapsarchitectuur)
4. Cultuur (Cultuurhistorie & Bouwkunst)

www.vechtplassencommissie.nl

Vereniging Nieuwersluis bestaat

De vereniging Nieuwersluis Bestaat behartigt de belangen van de kern Nieuwersluis. Zij organiseert diverse activiteiten om de betrokkenheid tussen de bewoners te vergroten en onderhoudt contacten met de gemeente onder meer over verkeersoverlast.

www.nieuwersluisbestaat.nl

Projecten Vechtsnoer of gerelateerde projecten:

Stichting Vechtsnoer

Venster op de Vecht

In Venster op de Vecht is het cultuurlandschap van de Vechtstreek ontsloten via twee ingangen: het landschap en de geschiedenis. Ontdek de rijke geschiedenis van dit gebied middels deze zeer inhoudelijke website.

www.vensteropdevecht.nl

Zicht op de Vechtstreek

Door thematische fiets-, wandel- en vaarroutes is de geschiedenis van de Vechtstreek en het boeiende cultuurlandschap ontsloten. Zicht op de Vechtstreek geeft ook andere nuttige informatie voor de bezoeker van de Vechtstreek, zoals adressen voor boot- en fietsverhuur of B&B’s.

www.zichtopdevechtstreek.nl